20/02/2018Какво включват услугите интериорен дизайн ?

 

Ако сте решили да наемете интериорен дизайнер, то най-вероятно се питате какво точно включват неговите услуги и в какво се състои съвместната ви работа.
Целта на тази статия е да Ви запозная с работата на дизайнера, с това какво да очаквате, какво да изисквате и с какво да помагате. И съвсем не случайно споменах „съвместна работа“, защото в процеса на проектиране и реализиране на интериора се получава тандем между дизайнера и клиента. Колкото по-добър е тандемът – толкова по-добър ще бъде и резултатът.

Не е задължително всички дизайнери да работят по начина, който ще споделя с вас, но според мен ( от опит и лично мое мнение ) това е най-правилния метод.

КАКВО ВКЛЮЧВАТ УСУЛУГИТЕ НА ИНТЕРИОРНИЯ ДИЗАЙНЕР ?

1. Различни варианти на интериорно разпределение, според конкретните изисквания за визия и функционалност.

2. Триизмерни визуализации на интериорните пространства. Визуализациите не са задължителни, но ще представят нагледно дизайн-проекта най-добре. Тази част от интериорното проектиране не е евтина, но ако имате желание за дизайнерски интериор, а не само обзавеждане и декориране, това е най-правилното решение.
С 3D визуализациите също така ще избегнете нежелано недоразумение между идейния проект и крайния резултат и няма да има объркване кой какво точно си е представял.
Важно ! Интериорните елементи заложени в дизайн проекта трябва или да са избрани от каталозите на съществуващи фирми, или да са проектирани от дизайнера, за да бъдат изпълнени по поръчка. Подчертавам това, защото има много дизайнери, които използват готови 3D библиотеки ( в което няма лошо ), без да знаят дали и откъде могат да се закупят съответните интериорни елементи. Или проектират мебели или други елементи без да имат конструктивни познания (т.е. получавате картинка, която не може да бъде реализирана изцяло или отчасти ). Затова моля, изисквайте от дизайнера си да ви покаже конкретните производители или доставчици на готовите интериорни елементи заложени в идейния проект и да представи конструктивно предложение за изпълнение на по-нестандартните идеи.

3. Чертежи. След като вече имате одобрен проект – може да се премине към чертежи на инсталациите, чертежи на мебелите и други интериорни елементи които ще се произвеждат по поръчка.

4. Интериорният дизайнер ще установи контакти със съответните фирми( производители или доставчици ) и ще подаде нужната информация и чертежи.

5. Ще ви съветва или ще ви избере подходящите настилки, осветление, аксесоари, текстил и други интериорни елементи.

КАКВО Е СЪДЕЙСТВИТЕО НА КЛИЕНТА ?

1. Като клиент е изключително важно много добре да знаете какво точно искате, защото ако вие не сте наясно, интериорния дизайнер ще е безсилен да ви помогне. Задачата му е да обединява вашите понякога различни стилови виждания в един цялостен дизайн проект, но за основното трябва да имате концепция, която да не се променя съществено по време на проектирането.

2. Необходимо е да дадете на интериорния дизайнер възможно най-точна информация относно типа интериор, който си представяте и който харесвате и функционалността, която ви е нужна. Т.е. да сте максимално точни в заданието. По този начин улеснявате дизайнера ( няма да се налага основно преправяне на проекта ), което ви води по-бързо към крайния резултат – реализацията.

3. Важно е да давате своевременно вашето мнение, одобрение или решение по въпросите, чертежите или проекта, които дизайнера изисква от вас, особено ако сте притиснати от краен срок. Споделям това с вас, защото често се случва да чакам по-дълго окончателното решение на клиентите си и това в крайна сметка се отразява на срока за реализация или на времето ми за проектиране, което, ако е недостатъчно ще се отрази и на качеството на работата.

4. Да се доверите на дизайнера.
След като сте избрали дизайнер е добре да му се доверите, а не непрекъснато да го напътствате и да се опитвате да вземате активно участие в работата му. Когато отивате на зъболекар вие не указвате как да ви се направи пломбата. Същото е и тук. Ако смятате да казвате на дизайнера какво да прави, то той не ви е нужен и е абсолютно безсмислено да ползвате услугите му. Можете да си спестите парите.

5. Понякога е необходимо да направите компромис.
Ако имате твърде много специфични изисквания, но архитектурата, бюджета или друг фактор не позволяват да бъдат изпълнени всички ви желания – тогава е необходим компромис. Не упорствайте и не изисквайте от дизайнера да става магьосник и „ да измисля невъзможни неща“. Така само губите време и не напредвате с проекта.

6. Вслушвайте се в съветите на дизайнера ( специалиста ). Той също като вас е заинтересован проекта да се получи и да сте доволни. Добрата реклама или отзив в тази професия са от изключителна важност. Добрият дизайнер със сигурност може по-добре от вас да си представи бъдещия ви интериор в неговата цялост и да ви посъветва за най-доброто решение според вашите изисквания.

Спазвайки тези основни насоки, описани в тази статия ви гарантирам един наистина отличен краен резултат. И не само това – работата ще върви леко и приятно за всички.

Следващата статия ще е посветена на темата на какъв етап от довършителните работи е препоръчително да се обърнем към интериорен дизайнер.