10/09/2016Как да изберем интериорен дизайнер ?

Ако сте решили да използвате професионалните услуги на интериорен дизайнер, но не знаете как да се ориентирате в огромното поле от дизайнерски студиа и дизайнери, тази статия ще ви даде няколко критерия по които да можете да изберете дизайнер.
България е една малка страна, но има доста дизайнери. Колкото е по-голям избора, толкова е по-трудно е да се избере.
Търсенето на услугите на интериорен дизайнер у нас започва преди около 20 години, което означава, че професията е сравнително млада в сравнение с други държави. За да се развива тази професия е необходимо да има талантливи и компетентни дизайнери и потребление на услугата.
В предходната статия описах основните причини и ползи при наемането на интериорен дизайнер.
Относно културата на потребление, не мога да не спомена една специфична черта, характерна за нашия народ, а именно факта, че искаме и искрено вярваме, че можем да се справим сами с всичко. И най-вероятно в тази графа ще сложим и интериорния дизайн.
Има и още един фактор, който не подпомага решението да се наеме дизайнер. Това е недоверието, че някой би могъл по-добре от нас да пресъздаде мечтания ни уют.
Един добър дизайнер може да съчетае вашите представи за уютен дом с  нужната дизайнерска визия и стил.
Когато избирате дизайнер, вижте дали портфолиото му включва различни стилове на обзавеждане и съответно дали има проекти на различни жилищни и обществени пространства. Това донякъде ви гарантира, че имате насреща си професионалист, който не налага собствен стил, а се съобразява изцяло с виждането на клиентите си и е преминал през достатъчно на брой различни проекти, което ще ви гарантира гъвкавост при вземането на важни решения.
При разглеждане на портфолиото не се опитвайте да намерите проект, който максимално да се приближава до вашия интериор като пространство и стил.  Не е необходимо дизайнерът да се е справял с подобен проект, за да се справи с вашия. Възможните комбинации и варианти на стилове, пространство и изисквания на клиентите за функционалност и визия са настина безброй.  Ако портфолиото е достатъчно разнообразно това означава, че дизайнерът със сигурност ще направи интериора който желаете и ще харесате. Разнообразно портфолио не означава непременно наличието на сто проекта. Проектите може да са само десет и всичките да са абсолютно различни по стил, дизайн и съчетание на цветове и материали.
Важно е също така да откриете в портфолиото на дизайнера интересни и нестандартни дизайнерски решения, елементи или съчетания, а не само добро комбиниране на форми, цветове и материали в един проект. Това ще отличи интериора като дизайнерски, а не просто като едно добро обзавеждане и декорация.  Или най-малкото ще получите впечатление за степента на умение на дизайнера. Възможностите му да се справи умело с трудни и нестандартни решения ще ви гарантира успех и при по-семпло решение на интериора.
След като вече сте изгледали достатъчно проекти на различни интериорни дизайнери ви остава да проведете разговор по телефона. Компетентният дизайнер ще ви зададе правилните въпроси преди да ви предложи оферта за услугата. Също така е възможно да поиска среща и оглед на обекта, което би трябвало да не се заплаща. И нещо много важно при вземане на решение – цената на услугата е важна, но не би следвало да е най-важният критерий при избора на професионалист.
Няма конкретни правила, към които да се придържаме при избора си на интериорен дизайнер. Все пак в заключение, основните насоки при избора ни са следните:
1. Попитайте приятели или колеги, които са работили с дизайнер.
2. Разгледайте достатъчно уеб сайтове с проекти на отделните студиа и дизайнери.
3. Използвайте по-горе описаните от мен критерии при разглеждане на дизайнерските проекти.
4. Разговаряйте и вземете оферти от поне трима дизайнера.

Следващата статия ще е посветена на темата какво би трябвало да включва услугата интериорен дизайн, т.е. какво да очакваме от интериорния дизайнер.