16/06/2018Кога да се обърнем към интериорен дизайнер

Отговорът на този въпрос е: колкото по-рано – толкова по-добре.
Защо?
1. Мнозина от вас не са ползвали никога услугите на интериорен дизайнер и не са добре запознати с етапите и сроковете за проектиране на интериорен дизайн. Имайте предвид, че това е процес, който отнема време. Услугата включва няколко етапа: чертежи на варианти, дизайн, визуализиране, съгласуване с клиента, избиране на подходящи елементи и др. За всеки един от етапите е необходимо подобаващо време. Под съгласуване с клиента имам предвид, че дизайнерите обикновено предлагат варианти и понякога на клиентите им отнема повече време да решат на кой вариант да се спрат.
Колко ще трае проектирането е трудно да се определи. Това зависи от много фактори.
Основният фактор са вида и големината на проекта. На второ място са дизайнерът и клиентите. Важно е клиентите да имат яснота какво искат, за да поставят точните изисквания и параметри.
2. Свързването с дизайнер на един по-ранен етап ще ви улесни в мисловното лутане от къде да се започне. Той ще ви ориентира навреме в етапите и последователността и ще ви постави правилните въпроси в правилния ред. Така ще спестите време.

Кога да се свържем с интериорен дизайнер?
Примерни варианти:
1. Обекта за проектиране е „ на зелено“ .
Това е най-добрия вариант. Дизайнерът ще може да ви изготви план и чертежи, по които строителя-инвеститор да изпълни окабеляването и да постави ВиК изводите на точните места. Ще спестите доста пари, ако това стане още на етап строителство, а не в последствие да се преправя всичко.
2. Обекта е за основен ремонт.
Връзката с интериорен дизайнер трябва да стане още преди къртене. Добре е да имате примерен проект преди да къртите, за да не се окаже, че сте премахнали ненужно някоя стена, а сте оставили излишната.
3. Обекта е за довършителни ремонтни дейности.
Не започвайте да довършвате замазките, баните и другите зони и елементи без проект.
Най-вероятно ще има нужда от някои преправки в инсталациите ( дори и да са само местата на контактите и ключовете ).

Съвет:
Използвайте услугите на интериорен дизайнер поне за изчертаване на плановете на разпределение и на инсталациите. С ремонта и обзавеждането е възможно и сами да се справите. Много дизайнери предлагат и само тази част от услугата.

Следващата статия ще е даде отговор на въпроса дали могат мебелните фирми да ни направят интериорен дизайн.