05
май

Могат ли мебелните фирми да ни направят интериорен дизайн ?

interior ot mebelna firma

Няма еднозначен отговор на този въпрос. Целта на тази статия е да ви помогне да поставите критерии и да имате яснота какво да очаквате.

В момента на българският пазар има богат избор от фирми производители на мебели, които работят качествено. Производството на мебели е свързано с много различни операции, всяка една от тях изискваща подходящо оборудване. За различните видове мебели има и съответно различна специфика на производство. Например някои фирми се специализират и са добри в производството на мебели от ПДЧ, други на мебели от МДФ или масив. Някои са специалисти в изработването на огънати врати, други имат собствена камера за боядисване, трети притежават модерната технология на CNC автоматите, които резбоват всякакви сложни детайли.
За всяка една от тези фирми работят конструктори и технолози. Но дали имат назначени интериорни дизайнери ? Това е въпросът, който трябва да бъде зададен на фирмата, ако ви предложи да ви направи безплатен интериорен дизайн.
Понеже българинът много обича думата безплатен ( за разлика от по-голямата част европейци, които знаят, че нищо не е безплатно ) обикновено това веднага отваря вратата към съгласието. Даже ще ви предложат ( отново ) безплатни 3Д визуализации. Какво се случва след това ?
Вариант 1: Фирмата има назначен интериорен дизайнер и той се справя чудесно с доброто и функционално обзавеждане. Очаквани положителни резултати:
– Дизайнерът разбира от конструиране и функционалност ( или най-малкото има специалист на една ръка разстояние с когото да се посъветва ) и предложените за интериора мебели ще са добри, подходящи и изпълними.
– Изпълнението ще отговаря на визуализацията. Връзката дизайнер – проектант, конструктор е много къса. Няма да си прехвърлят вина и отговорност.
Това е най-добрия вариант. Доколко безплатен е проекта е спорно, защото е възможно поне част от услугата интериорен дизайн финансово да бъде включена в изпълнението на поръчката. Но това си е в реда на нещата. Интериорният дизайнер трябва да получава адекватна за труда си заплата.

Вариант 2: Фирмата има назначен дизайнер, но понеже услугата дизайн, която са ви предложили е безплатна, фирмата е назначила „евтин“ дизайнер. Той е или току що завършил студент без опит или някой, който работи чудесно на 3Д програма, но нищо не разбира от дизайн, цветове и пропорции. Възможни негативни резултати:
– Най- вероятно интериора няма да е много добър, но понеже проекта е безплатен, може да ви убедят, че всичко е наред или да поискат допълнителна сума за нов проект.
– Функционалността може и да не е идеална. Възможно е да не са съобразени някои ширини на вратички например и да се окажете с врати ( с панти ) на гардероб широки 50-60 см при ширина на коридора 95 см.
Все пак, при този вариант ви остава надеждата, че интериора може и да се получи, с корекции или без.

Вариант 3: Фирмата няма назначен интериорен дизайнер. Това определено не е добре.
Очаквани негативни резултати:
– Най-вероятно няма да се получи добър дизайн. Проекта ще се възложи на конструктора, който не е дизайнер, но примерно владее 3Д програма. Докато проектира вашия интериор той ще трябва и да жонглира с другите си дейности във фирмата като например да отговоря на спешни въпроси на работниците в цеха, да прави разкрой на материалите, да изписва разходни норми и материали, а може би и да вдига телефона от време на време. Сами разбирате, че е напълно възможно проекта да има сериозни недостатъци и пропуски. Това е примерна ситуация, която се случва предимно в по-малки фирми, но не непременно.
За най-добър резултат и проект си трябва интериорен дизайнер, т.е. специалист, фокусиран върху вашия проект.

След като представих предполагаемите варианти при които фирмата за мебели проектира вътрешния дизайн изниква следния въпрос: Добре ли е да поръчваме интериорен дизайн на фирма за мебели ?
Отново отговорът не е еднозначен, но моите съвети са следните:

  1. Ако вашето желание е основно за обзавеждане и нямате изисквания за дизайн – то тогава може да възложите интериорното проектиране на фирмата за мебели.
  2. Ако имате изисквания за оригинален и отличаващ се дизайн – задължително наемете професионалист , т.е. интериорен дизайнер.

И все пак – дори да не искате впечатляващ дизайн, имайте предвид, че фирмата ще изготви само проекта на обзавеждането и самите мебели. Чертежи на инсталации или други елементи от интериора, които ще се дават за изработка тя няма да предостави. Също така вие сами ще трябва да избирате подходящи осветителни тела, завеси, тапети, латекс за стените и др. Изброените дейности са част от задължителните дейности на професионалния интериорен дизайнер, но не и на мебелните фирми.